Çömlekçilik, insanoğlunun ateşi kullanmayı öğrenmesi ile ürettiği en eski el sanatlarından biridir. Anadolu’da ilk yapılan çömlekler “Neolitik” döneme, yani yaklaşık MÖ. 7000’li yıllara dayanmaktadır. Bursa’da geleneksel olarak üretilen çömlekler daha çok yemek hazırlıklarında kullanılan tencere, testi, saksı ve tepsilerden oluşmaktadır. Killi siyah ve sarı toprak karıştırılarak hazırlanan hamura ayakla çevrilen çarkta şekil verilir, hazırlanan çömlek kuru ve kapalı bir yerde onbeş gün bekletilir, fırınlandıktan sonra kullanım alanına göre sırlanır yada renkli boyalarla boyanarak satışa sunulmaktadır.
Mustafakemalpaşa İlçesinde çömlek ile darbukanın gövdesi hazırlandıktan sonra üzerine derisi yerleştirilerek çömlek darbuka yapılmaktadır. Müzik aleti olarak kullanılan darbuka dışında, farklı formda, ıslık sesi çıkaran düdük, geleneksel olarak çömlek ustaları tarafından üretilmektedir.